Homebush West Public School NSW, Australia (2019)

A largely vertical school, the Homebush West campus underwent a $30 million upgrade including new buildings, a rooftop playground and improved amenities in its surrounding spaces.

This included refurbishing and expanding the Covered Outdoor Learning Area, to suit “future focused learning,” say architects TKD.

Additionally, they say, “critical to the design of this project is the use of the roof space of the building for active and passive play space. These new learning facilities are designed to meet with the school’s aspirations for contemporary pedagogy.”

Context Landscape Architects have specified a range of tailored Street Furniture Australia benches, with straight and curved for the rooftop playground, and circular for the ground level.

Combining the curved and straight benches forms diverse spaces for the rooftop space, says Context Design Director Hamish Dounan, with one wavy setting running alongside the playground adding to the sense of play.

“Various sizes of seating nodes, arranged in different shapes, complement the ground plane design of the active play area,” he says.

On the ground level, benches encircle planting beds and frame viewpoints of the playground, multi-functional courts and oval.

“The round shape stimulates informal social gatherings, and provides opportunities for flexible group learning in the outdoors,” he adds.

“Some of the settings feature trees and planting in the centre, to provide much needed shade and encourage incidental and passive learning about ecosystems and nature.”

The benches are powder coated in a sophisticated palette, with Jasper battens and Palladium Silver frames.

Escola Bin Enclosures are also positioned around the school.


Students and Education Minister Rob Stokes at the rooftop playground.
Photo: Daily Telegraph.


Circular tailored benches provide informal social and learning spaces.


Benches frame key viewpoints such as play areas and multi-functional courts.

A largely vertical school, the Homebush West campus underwent a $30 million upgrade including new buildings, a rooftop playground and improved amenities in its surrounding spaces.

This included refurbishing and expanding the Covered Outdoor Learning Area, to suit “future focused learning,” say architects TKD.

Additionally, they say, “critical to the design of this project is the use of the roof space of the building for active and passive play space. These new learning facilities are designed to meet with the school’s aspirations for contemporary pedagogy.”

Context Landscape Architects have specified a range of tailored Street Furniture Australia benches, with straight and curved for the rooftop playground, and circular for the ground level.

Combining the curved and straight benches forms diverse spaces for the rooftop space, says Context Design Director Hamish Dounan, with one wavy setting running alongside the playground adding to the sense of play.

“Various sizes of seating nodes, arranged in different shapes, complement the ground plane design of the active play area,” he says.

On the ground level, benches encircle planting beds and frame viewpoints of the playground, multi-functional courts and oval.

“The round shape stimulates informal social gatherings, and provides opportunities for flexible group learning in the outdoors,” he adds.

“Some of the settings feature trees and planting in the centre, to provide much needed shade and encourage incidental and passive learning about ecosystems and nature.”

The benches are powder coated in a sophisticated palette, with Jasper battens and Palladium Silver frames.

Escola Bin Enclosures are also positioned around the school.


Students and Education Minister Rob Stokes at the rooftop playground.
Photo: Daily Telegraph.


Circular tailored benches provide informal social and learning spaces.


Benches frame key viewpoints such as play areas and multi-functional courts.

location

Homebush West Public School

client

Custodian: Homebush West Public School
Specifier: Context
Contractor: Taylor Construction Group

project highlights

“Various sizes of seating nodes, arranged in different shapes, complement the ground plane design of the active play area” – Hamish Dounan, Context Design Director.

market

similar projects

Petersham PS Outdoor Classroom

Petersham Public School has created a Sustainable Outdoor Learning Area to provide students and teachers with open-air classrooms and opportunities to connect with the environment. The project was driven by the school and P&C towards a vision of sustainable and environmental stewardship, and complements outdoor learning activities already in place such as a chicken coop, herb and vegetable garden cared for by students. There are four new outdoor areas: a Garden Classroom, Library Lawn, The Link and Secret Native Garden, which Principal Hugh Miller says together will enhance the school’s teaching and learning programs. “It enables us to link and embed a range of curriculum areas: English, Maths, Science and Technology, Geography, History, PDHPE and Creative Arts,” he says. “All of those disciplines can come together in new, interesting, and …

  • 14 nov 2018
read more

Ridgeline Park

A $6 million park and playground in the new suburb of Denman Prospect in the Molonglo Valley celebrates play for children of all ages, with views of the lake, pines, National Arboretum and city. The design intent for Ridgeline was to maximise the park’s unique setting and outlook, while providing “a range of uses and recreational spaces for a broad user base,” says landscape architect Cia Flannery, and Principal of Cia Landscapes and Colour. “We wanted to ensure an adaptability of space that would appease change in needs and demographics over the estate’s life. “The Ridgeline Park is part of a greater vision for open spaces within the estate. Each open space area has a different character and purpose, which makes for a wholistic recreational experience within Denman Prospect.” Ridgeline …

  • 15 apr 2019
read more

Randwick Public School

Part of the NSW Government’s $6 billion school upgrade project, the $14.5 million redevelopment of Randwick Public School features landscaped areas for passive play and outdoor learning. The design places a strong emphasis “on creating outdoor learning environments to provide students with a diverse range of teaching spaces, making the new school a fun and exciting place to be,” says TKD Architects. Relocating some existing elements allowed the school to retain “an integral outdoor learning area,” adds Hamish Dounan, Design Director with Context Landscape Architects. “The existing landscape elements provide shaded and quiet learning nodes for students using the library, while a play garden offers a more sensory outdoor learning environment,” he says. “While limited in scope for major changes of the school, the combination of a well thought out …

  • 20 may 2019
read more