University of South Australia SA, Australia (2020)

Swanbury Penglase has designed upgrades for outdoor spaces at the University of South Australia’s Jeffrey Smart Building, inspired by the work of the artist whom the place is named for.

“The University is happy with the positive outcome of the Jeffrey Smart courtyard project which has increased flexible seating opportunities and has made these important spaces more permeable and user friendly,” says Andrea King-Jones, Project Manager with the University of South Australia.

“It is now a destination place that encourages people to stop and spend time rather than pass through.”

Heath Edwards, Project Director with Swanbury Penglase, says, “The vision for the forecourt and rear courtyard of the Jeffrey Smart Building on Hindley Street Adelaide was to respectfully upgrade these spaces to provide increased flexibility, permeability and visual connection for students, staff and visitors to meet and move through.

“Design inspiration came from the artist Jeffrey Smart who included bold pops of colour in his urban landscape paintings that depicted city and suburban life. His last work Labyrinth [see below] inspired the paving pattern design in the forecourt area.

“Overarching design principles were established with the client to guide the design process and outcome including edges and barriers, accessibility, flexibility, materiality, technology and visual language.”

 


The courtyard at night. Photo: Instagram.

 

A curved Aria configuration installed in the Southern Courtyard features PowerMe Tables for outdoor device charging, allowing students, staff and visitors to power their phones and laptops. The Aria seating is paired with Cafe Round Tables and Stools to allow groups to meet and work or dine together. 

“An array of loose and fixed furniture was deliberately selected to provide multiple options for users. Colour and different materials were important to provide interest, contrast and to enliven the spaces,” says Heath.

“Technology was deliberately integrated into the spaces to extend the capability for learning activities outside of the building. Additional power was located in both spaces to allow for larger gatherings (social functions and graduations) to occur.”

Contractor BluBuilt delivered the project. The new spaces were an “instant success” says Stuart Spillane, BluBuilt Project Manager: “as soon as the area was opened to the public, it was being used within 15 minutes by patrons of the University,” he says.

The Aria seating features the ultimate low-maintenance and highly durable combination of finishes – with Wood Without Worry woodgrain aluminium battens in Spotted Gum, and Textura powdercoated frames in Monument.

Stuart says the project was completed to high satisfaction to the client’s requirements, and Street Furniture Australia staff were helpful throughout the ordering process, delivery and installation.

“The South Australia representative was very proactive in responding to our technical queries regarding the products ordered from Street Furniture Australia,” he says.

“Street Furniture Australia also ensured delivery time frames were implemented to ensure no program delays occurred for the project. Furniture was delivered preassembled, which enabled onsite installation to proceed efficiently.”

Artist Jeffrey Smart with his last painting, 'Labyrinth.'
Artist Jeffrey Smart with his last painting, ‘Labyrinth.’

Swanbury Penglase has designed upgrades for outdoor spaces at the University of South Australia’s Jeffrey Smart Building, inspired by the work of the artist whom the place is named for.

“The University is happy with the positive outcome of the Jeffrey Smart courtyard project which has increased flexible seating opportunities and has made these important spaces more permeable and user friendly,” says Andrea King-Jones, Project Manager with the University of South Australia.

“It is now a destination place that encourages people to stop and spend time rather than pass through.”

Heath Edwards, Project Director with Swanbury Penglase, says, “The vision for the forecourt and rear courtyard of the Jeffrey Smart Building on Hindley Street Adelaide was to respectfully upgrade these spaces to provide increased flexibility, permeability and visual connection for students, staff and visitors to meet and move through.

“Design inspiration came from the artist Jeffrey Smart who included bold pops of colour in his urban landscape paintings that depicted city and suburban life. His last work Labyrinth [see below] inspired the paving pattern design in the forecourt area.

“Overarching design principles were established with the client to guide the design process and outcome including edges and barriers, accessibility, flexibility, materiality, technology and visual language.”

 


The courtyard at night. Photo: Instagram.

 

A curved Aria configuration installed in the Southern Courtyard features PowerMe Tables for outdoor device charging, allowing students, staff and visitors to power their phones and laptops. The Aria seating is paired with Cafe Round Tables and Stools to allow groups to meet and work or dine together. 

“An array of loose and fixed furniture was deliberately selected to provide multiple options for users. Colour and different materials were important to provide interest, contrast and to enliven the spaces,” says Heath.

“Technology was deliberately integrated into the spaces to extend the capability for learning activities outside of the building. Additional power was located in both spaces to allow for larger gatherings (social functions and graduations) to occur.”

Contractor BluBuilt delivered the project. The new spaces were an “instant success” says Stuart Spillane, BluBuilt Project Manager: “as soon as the area was opened to the public, it was being used within 15 minutes by patrons of the University,” he says.

The Aria seating features the ultimate low-maintenance and highly durable combination of finishes – with Wood Without Worry woodgrain aluminium battens in Spotted Gum, and Textura powdercoated frames in Monument.

Stuart says the project was completed to high satisfaction to the client’s requirements, and Street Furniture Australia staff were helpful throughout the ordering process, delivery and installation.

“The South Australia representative was very proactive in responding to our technical queries regarding the products ordered from Street Furniture Australia,” he says.

“Street Furniture Australia also ensured delivery time frames were implemented to ensure no program delays occurred for the project. Furniture was delivered preassembled, which enabled onsite installation to proceed efficiently.”

Artist Jeffrey Smart with his last painting, 'Labyrinth.'
Artist Jeffrey Smart with his last painting, ‘Labyrinth.’

location

Jeffrey Smart Building, University of South Australia, Adelaide

client

Custodian: University of South Australia
Design Specifier: Swanbury Penglase
Contractor: BluBuilt

project highlights

“The University is happy with the positive outcome of the Jeffrey Smart courtyard project which has increased flexible seating opportunities and has made these important spaces more permeable and user friendly. It is now a destination place that encourages people to stop and spend time rather than pass through.” – Andrea King-Jones, Project Manager, University of South Australia.

market

similar projects

Moore Street, Canberra

Aria Seats and Simple Bins have been optimised for long-term maintenance and to complement the shape of the space at 12 Moore Street, Canberra. The Aria two-seaters and curved configurations fit around planter corners with 90 degree connector modules, and in sheltered nooks. The round 80L Simple Bins match the seats, featuring Textura Monument frames and aluminium woodgrain Spotted Gum battens. These batten and frame materials are an ideal combination for easy cleaning and maintenance. The textured and anti-mar Textura powdercoat range is highly recommended for bins, as it is easy to wipe clean. Woodgrain aluminium provides a warm timber look – recommended for places with cold climates such as Canberra – without the need for regular oiling. The refurbishment of this ground floor entrance has “modernised and refreshed” the …

  • 12 nov 2019
read more

Museum of the Goldfields

This gold-mining heritage museum in Kalgoorlie, a regional town in Western Australia, now features moveable street furniture in a glorious summery palette. Aria Seats, Cafe Round Tables and Stools, Forum Seats and Forum Low Tables are powder coated in tailored Sunshine Gloss and standard Sensation Orange, Lycra Strip and Bondi Blue. Some of the frames match the battens, some are finished in Textura Monument. The Museum says the furniture is colour matched to represent all six Western Australian Museum locations, spread across the state and representing social and natural histories of the land and sea. “The Western Australian Museum’s mission is to inspire people to explore and share knowledge with one another. Introducing this furniture activates our outdoor area, creating a safe and welcoming space for our community to do …

  • 31 jan 2020
read more

Flemington Station

Aria Seats and Cafe Round Tables and Stools are installed in the streets surrounding Flemington Station in Homebush West, NSW, as part of a refresh by Strathfield Council. “Furniture and other urban infrastructure is critical to placemaking – it provides patrons with functional amenity and dedicates a space to the desired purpose,” says Benjamin Ewins, Landscape Architect with Strathfield Council. Council has offered opportunities to sit by yourself, with a friend or a larger group. A series of single Aria Seats and larger curved configurations using 45 degree connector panels are installed. Cafe settings allow more people to sit, work or eat together outdoors. The Aria Seats feature ‘Wood Without Worry’ aluminium woodgrain battens in Spotted Gum. This low-maintenance timber alternative has a softening effect, says Ewins. “Natural looking materials …

  • 26 feb 2020
read more