Taylor Riverfront Precinct SA, Australia (2021)

Renmark Paringa Council has created a hub to meet, play, relax and enjoy views of the Murray River in the Taylor Riverfront Precinct, designed by Jensen PLUS.

The precinct will help build a stronger Renmark community by providing an enhanced riverfront recreation area that is a destination for locals and visitors, said Lisel McLeay, Associate with Jensen PLUS.

“The park encourages people – especially families – to meet and spend time outside, in a place that provides high quality BBQ and recreation facilities in a spectacular riverine environment. There is plentiful shelter, with accessible furniture and a unique play element that is comfortable and safe,” she told StreetChat.

“It’s an event space, a spot to meet each other and for visitors to stop and experience what Renmark has to offer. In easy walking distance to shops and eateries, the open space is now a natural gathering place – where people attract more people.”

The landscape architect completed extensive community consultation in the development of an Urban Design Framework for Council in 2016, and have applied their knowledge of the township and community to the precinct design.

The space includes a 24-metre river deck with sheltered area that features an extra-long Classic Plaza Back-to-Back Seat in the tailored length of 5.2 metres.

The seat features Wood Without Worry aluminium woodgrain battens in Spotted Gum, with a Sable Bass frame. It was installed by Maritime Constructions.

A representative from Renmark Paringa Council said, “We were thrilled once the Taylor Riverfront Precinct was open to the public in early March. The feedback received from the community was overwhelmingly positive and supportive.

“From what was a pretty but underutilised space has become the jewel in the heart of Renmark’s town. The opening weekend for the Precinct was amazing, the town was full of visitors to the Region and the local Riverland community visited the new and exciting space to check it out for themselves

“We saw people of all ages and backgrounds utilise the space and we were so happy because it showcased the social inclusion we were aiming to achieve. The design, amenities and the location of the Taylor Riverfront Precinct has become one of our town’s busiest hubs. We could not be more satisfied with the Precinct and are extremely thankful to those who played a part in making it happen.”

Jensen PLUS has specified plinth-mounted Mall DDA Seats looking onto an open turf area and gardens where more than 1000 rose bushes will be planted for the Renmark Riverland Rose Festival.

A water play area with sculptural ‘wine glass’ forms represent the major rivers of the Murray Darling River System and the local grape industry.

The Mall DDA Seats feature eco-certified Jarrah battens, with frames in the tailored colour of Metropolis Storm Pearl grey.

Arqua Fountains provide drinking water and bottle-refilling, also powdercoated in Metropolis Storm Pearl grey.

Frame Bin Enclosures help to keep the area clean and tidy, featuring Wood Without Worry wide battens in Spotted Gum. This part of the park was installed by LCS Landscapes.

The $3.8 million project includes $1.4 million from the Federal Government’s Building Better Regions Fund and $550,000 from the SA State Government’s Places for People Program.

Timelapse video by Renmark Paringa Council:

Renmark Paringa Council has created a hub to meet, play, relax and enjoy views of the Murray River in the Taylor Riverfront Precinct, designed by Jensen PLUS.

The precinct will help build a stronger Renmark community by providing an enhanced riverfront recreation area that is a destination for locals and visitors, said Lisel McLeay, Associate with Jensen PLUS.

“The park encourages people – especially families – to meet and spend time outside, in a place that provides high quality BBQ and recreation facilities in a spectacular riverine environment. There is plentiful shelter, with accessible furniture and a unique play element that is comfortable and safe,” she told StreetChat.

“It’s an event space, a spot to meet each other and for visitors to stop and experience what Renmark has to offer. In easy walking distance to shops and eateries, the open space is now a natural gathering place – where people attract more people.”

The landscape architect completed extensive community consultation in the development of an Urban Design Framework for Council in 2016, and have applied their knowledge of the township and community to the precinct design.

The space includes a 24-metre river deck with sheltered area that features an extra-long Classic Plaza Back-to-Back Seat in the tailored length of 5.2 metres.

The seat features Wood Without Worry aluminium woodgrain battens in Spotted Gum, with a Sable Bass frame. It was installed by Maritime Constructions.

A representative from Renmark Paringa Council said, “We were thrilled once the Taylor Riverfront Precinct was open to the public in early March. The feedback received from the community was overwhelmingly positive and supportive.

“From what was a pretty but underutilised space has become the jewel in the heart of Renmark’s town. The opening weekend for the Precinct was amazing, the town was full of visitors to the Region and the local Riverland community visited the new and exciting space to check it out for themselves

“We saw people of all ages and backgrounds utilise the space and we were so happy because it showcased the social inclusion we were aiming to achieve. The design, amenities and the location of the Taylor Riverfront Precinct has become one of our town’s busiest hubs. We could not be more satisfied with the Precinct and are extremely thankful to those who played a part in making it happen.”

Jensen PLUS has specified plinth-mounted Mall DDA Seats looking onto an open turf area and gardens where more than 1000 rose bushes will be planted for the Renmark Riverland Rose Festival.

A water play area with sculptural ‘wine glass’ forms represent the major rivers of the Murray Darling River System and the local grape industry.

The Mall DDA Seats feature eco-certified Jarrah battens, with frames in the tailored colour of Metropolis Storm Pearl grey.

Arqua Fountains provide drinking water and bottle-refilling, also powdercoated in Metropolis Storm Pearl grey.

Frame Bin Enclosures help to keep the area clean and tidy, featuring Wood Without Worry wide battens in Spotted Gum. This part of the park was installed by LCS Landscapes.

The $3.8 million project includes $1.4 million from the Federal Government’s Building Better Regions Fund and $550,000 from the SA State Government’s Places for People Program.

Timelapse video by Renmark Paringa Council:

location

8 Renmark Ave, Renmark SA

client

Custodian: Renmark Paringa Council
Specifier: Jensen PLUS
Contractor: LCS Landscapes and Maritime Constructions

project highlights

“We saw people of all ages and backgrounds utilise the space and we were so happy because it showcased the social inclusion we were aiming to achieve. We could not be more satisfied with the Precinct and are extremely thankful to those who played a part in making it happen.”
– Representative from Renmark Paringa Council.

market

similar projects

Warners Bay Sculpture Walk

The Warners Bay Foreshore is a major recreational drawcard for Lake Macquarie, and a popular stop-off point on a shared pathway that runs from Eleebana to Boolaroo and Booragul. Lake Macquarie City Council refreshed the area with new plazas, extended gardens, viewing areas, a fitness trail and sculpture walk. Visitors can meet at the first artwork, ‘Beach Blossom,’ at Eleebana Lions Park, and walk or ride a bicycle, stopping off at sculptures on the way to the Lake Macquarie City Art Gallery. Artworks on the trail include a flying pig, a Buddhist monk, a mauve bust of Charles Darwin and a hooded figure surveying the view across the lake. The foreshore is furnished with seating and tables designed not only to look good and provide comfort for users, but also to minimise maintenance and whole-of-life …

  • 21 feb 2019
read more

Albert River Park

Logan City Council has upgraded Albert River Park in Eagleby, Queensland, with new furniture, an adventure playground and flying fox – in energising colours. The furniture is fixed onto concrete, with some areas painted to look like picnic rugs with geometric yellow, white and grey patterns. City Lifestyle Committee Chairperson, Councillor Laurie Koranski said the $720,000 upgrade was designed with families in mind, to provide an updated shaded play space. “This innovative new playground will provide endless hours of entertaining and engaging fun for children of all ages,” Cr Koranski said. “And the nearby seating and terraced landscaping allows parents and carers to relax while they watch their children play.” Classic Galleria Mitred Slim Benches, fixed together at right angles with their diagonal joint, have been powdercoated in Pearl White …

  • 7 dec 2020
read more

Amberton Beach Lighthouse Park

This beachside adventure park in Eglinton WA, designed by Emerge Associates for Stockland, features a Wood Without Worry aluminium woodgrain suite of furniture in Beach Oak Grey. An 8.5 metre Lighthouse Tower is the centrepiece of the $5 million foreshore precinct, which also features picnic areas, tunnel slides, a ship play structure, rope maze, sand play, basketball court and stairs directly down to the beach. Emerge has specified Park DDA Seats in key positions around the park. Park DDA Settings with matching benches also provide places to meet, rest and dine. The seats and tables feature UV and salt-resistant Wood Without Worry aluminium woodgrain battens in Beach Oak Grey, paired with Woodland Grey frames. The grey palette complements the bright colours of the play elements. “The furniture selection importantly needed …

  • 12 mar 2021
read more